Hrad postaven ve 12.stol. pány z rodu von Plain. Hrad značné poškozen zemětřesením v roce 1754, rekonstrukce trvala až do roku 1905. Na hradě se nachází expozice zaměřená na mexického císaře Maxmiliána Habsburského.
© Luděk Vláčil 09/2020
Hardegg, nejmenší město v Rakousku, leží 12 km západně od Znojma, na soutoku řeky Dyje a potoka Fugnitz.
U mostu přes řeku Dyji se nachází hraniční přechod Hardegg - Čížov, který je v provozu pouze pro chodce, cyklisty a lyžaře. Otevřen je od dubna do října 6.00 – 22.00 hod. a od listopadu do března 8.00 – 20.00 hod.
V městečku kromě hradu se ještě nachází pozdně románský kostel sv. Víta, v jehož podzemí je hrobka, v níž je pohřbeno několik generací pánů z Hardeggu.
8 km severozápadně se nachází zámek Riegersburg, který má s hradem Hardegg stejné majitele.

Nezapomenutelný výlet pro každého
    Středověký hrad Hardegg je sice asi 500 metrů za hraniční lávkou přes řeku Dyji na rakouské straně hranice, takže budete potřebovat nějaký doklad k návštěvě cizího území, nicméně příjemný výlet z Čížova a překrásný, i když obtížnější výlet z Vranova nad Dyjí okolo řeky, zahrnující obtížné stoupání, ale i cestu po skalnaté vrstevnici s překrásnými výhledy a v letních měsících i plno hub,

Michal Kiesel, 8.6. 2007

historie

Ve 12. století byl na skále nad městem a nad řekou Dyje založen hrad Hardegg pány z rodu von Plain, kteří patřili k nejmocnějším z rodů v severním Rakousku. Panství Hardegg bylo postupně v majetku celé řady šlechtických rodů. Původní hrad však během staletí téměř nedoznal žádných podstatných stavebních změn. V roce 1731 se dostal do vlastnictví rodu hrabat z Khevenhūllerů. Tento rod vlastní hrad

6.6. 2007

popis

Hrad se nachází na protáhlé skalní ostrožně, obtékané ze dvou stran řekou Dyjí, na jihozápadní straně města. Poloha hradu způsobila, že se zachoval v poměrně dobrém stavu. Na severním straně hradu stojí velká obytná věž z první poloviny 12. století, která byla později přestavěna. Na východní straně stojí další věž, vystavěná až na přelomu 12. a 13.st. Jižní a západní prostor hradu je ohraničen

situace hradu ve stavebně vývojových fázích
    Rakousko,