Nepatrné zbytky hradu připomínaného již roku 1388. Za husitských válek byl pobořen Oldřichem z Rožmberka. Dnes patrna pouze vyvýšenina, kde se zřejmě nacházelo jádro bývalého hradu a dva náspy s příkopem.
Fogelhaus - Flughaus a nebo také Fuglhaus leží 1,5 km od obce Klec v těsné blízkosti rybníka. Hrad postavil pravděpodobně Oldřich z Ústí někdy v letech 1395–1410. Z hradu zůstaly terénní nerovnosti, valy, příkopy a velké množství keramických střepů.
A.Javůrek, 29.12. 2003
turistické

Nepatrné zbytky hradu zvaného Fugelhaus (Vogelhaus - Klec), nacházející se u obce Klec (asi 2,5 km sv. od Lomnice nad Lužnicí) na břehu stejnojmenného rybníka. Hrad, údajně připomínaný již r. 1388, byl za husitských válek pobořen Oldřichem z Rožmberka. Dnes patrna pouze vyvýšenina, kde se zřejmě nacházelo jádro bývalého hradu a dva náspy s příkopem. Místo se nachází v CHKO Třeboňsko a je velmi dobře přístupné (cca 1 km za obcí Klec směrem od Lomnice nad Lužnicí asfaltová odbočka vpravo). Koho neuspokojí nepatrné zbytky hradu, jistě bude spokojen s nádhernou krajinou třeboňských rybníků. Nejbližší zajímavá místa: Slepičí vršek (chráněný písečný přesyp s typickou pískomilnou květenou) a největší český rybník Rožmberk.

K. Schnelzer, 23.10. 2005

Další texty turistické

Zbytky hradu Fuglhaus u vesnice Klec

Hrad Fuglhaus (který bývá někdy nazýván tvrzí) stával na břehu rybníka Klec, nedaleko stejnojmenné vesnice. Poprvé je ves zmiňována v roce 1383, kdy byla majetkem pánů ze Stráže. Potomci dalšího majitele, Jana z Ústí, poskytovali na hradě úkryt lapkům, což vedlo k jeho dobytí vojskem Oldřicha z Rožmberka v roce 1435. Po roce 1465 mizí z psané historie a zbytky hradu posloužily k výstavbě nedalekého stavení zvaného Bašta.

Miloslav Gregor ,Tomáš Durdík - encyklopedie českých hradů, 26.9. 2006

Pověst o lásce

Když byl obléhán hrad, nemohli se rožmberští dostat na kloub malému, ale dobře opevněnému hradu. A tak jej chtěli vyhladovět. Když jednou objížděli obléhatelé okolí a našli dvojici mladíka s děvčetem, vzpomněl si jeden voják, že včera viděl tohoto mladíka na hradbách. A tak ho zajali a mučili. Ale on nic neřekl, až je napadlo, že budou mučit i dívku. Tak se dozvěděli, že je tam tajná chodba a kde je. Pak oba milence zabili a druhý den, když pronikli do hradu, pobili i celou jeho posádku.

Pověsti z Lomnice nad Lužnicí, 19.8. 2003

terénní náčrt jádra hradu