Zřícenina hradu je dnes známa jako rozhledna Šlikovka. Poč. 16. st. jej postavili Šlikové jako ochranu stříbrných dolů. R. 1525 jej vyplenili vzbouření horníci. R. 1639 byl zničen Švédy. Dnes zbyla věž, části bašty, zdi a věž s gotickými krakorci.
Severovýchodní věž Šlikovka od silnice
2003 ©Václav Hodek
Zbytky hradu najdete západně nad údolím dnes lázeňského města Jáchymov. Příjezd je nejlépe cestou od Karlových Varů na Boží Dar, stále do kopce na horní náměstí a za kostelem sv. Jáchyma úzkou odbočkou vlevo, průjezdem přes důl Svornost směrem na Nové město a Mariánskou. Tato silnice po prudkém stoupání vlastně prochází dnes již neexistujícím hradním areálem, který je přístupný pouze z exteriéru. Parkovat lze u silnice v okolí hradu velmi omezeně.
25.3. 2003
historie

Nad jáchymovským údolím směrem k západu se vypíná Zámecký vrch s troskami hradu Freudensteinu, zvaného též Šlikovka. Téměř současně se zahájením těžby stříbra a vznikem Jáchymova (1516) vzniklo zde pozdně středověké hradní opevnění chránící novou osadu dole. Hrad postavil r. 1517 Jan Münich pro Štěpána Šlika, vladaře ostrovské větve rodu a zakladatele jáchymovské slávy, který od r. 1519 razil v Jáchymově vlastní minci (pozdější joachimsthaler Grosch, tolar). Poměrně jednoduchá pevnostní architektura vycházela z obdélného hradebního půdorysu 65 x 50 m, v jehož severovýchodním a jihozápadním rohu stály válcové věže o průměru 8 m a síle zdiva 1,7 m. K vnějším zdem,1,5 m silným, přiléhala uvnitř hospodářská a obytná stavení. Vchod byl umístěn v západní hradbě. Už v 16. století byly obě věže nestejně vysoké, jak ukazují soudobá vyobrazení, přičemž menší, jihozápadní věž, sloužící čistě obranným účelům, měla kuželovitou…  číst dále

28.5. 2002

Rytíř hrající kuželky

V temných nocích se na hradě objevuje rytíř hrající kuželky. Říká se, že jeden náhodný svědek našel dostatek odvahy a přidal se do hry, což mu přineslo bohatství v podobě vyhrané stříbrné koule.

25.3. 2003

Půdorys místa

, Nahoře půdorys prvého patra severní věže (podle D. Líbala a J. Muka), dole přízemí jižní věže (podle L. Svobody)
Obrázek
Karlovarský kraj,  Karlovy Vary  (KV), Jáchymov