Čachtické katakomby začaly vznikat někdy počátkem 16. století. Z důvodu ochrany před tureckými nájezdy z původních vinných sklepů obyvatelé vybudovali několikakilometrový systém chodeb. Časem přestaly být využívány a z velké části došlo k jejich zasypání odpadem.
© Luděk Vláčil 07/2019
Obec Čachtice se nachází na západním Slovensku v Trenčínském kraji v okrese Nové Mesto nad Váhom. Nejznámější a nejnavštěvovanější památkou je zřícenina čachtického hradu. Kromě něj zde stála ještě další čtyři šlechtická sídla: kaštieľ (zámek [popřípadě tvrz]) Nádašdyů (Nádašdyovcov), kaštieľ Országů (Országovcov), Draškovičův kaštieľ a Drugetova kúria (skromnější sídlo nižší a střední šlechty na Slovensku, u nás označované jako zámek [popřípadě palác]). Z prvních dvou jsou dnes jen skromné zbytky zdiva. Draškovičův zámek slouží jako muzeum. Posledním je Drugetova kúria č. p. 180. K dalším zajímavostem obce patří opevněný kostel či čachtické katakomby. V současnosti je podzemí přístupné tři dny v týdnu, ale od 1. 9. 2019 bude přístupné zřejmě pouze příležitostně nebo možná již vůbec. Při návštěvě podzemí je nutné zaparkovat v centru a ke vstupu vzdálenému asi 400 m dojít pěšky, není zde totiž kde zaparkovat. Ke vstupu do podzemí, které se nachází v zahradě kousek za koncem ulice Na Doline, vás navedou ukazatele.
historie

Systém podzemních chodeb rozprostírajících se pod celými Čachticemi začal vznikat za éry Orságů (Orságovcov), někdy počátkem 16. století. Z důvodu ochrany před tureckými výpady vybudovali obyvatelé z původních vinných sklepů několikakilometrový systém chodeb s více patry. Do dnes vyčištěné a zpřístupněné části chodeb, které sloužily jako vinné sklepy panstva, se vstupovalo ze zámecké zahrady. Nedaleko stál zámek (kaštieľ) Nádašdyů (Nádasdyů, slovensky Nádašdyovcov, maďarsky Nádasdy), s jehož sklepením byly patrně propojeny právě i vinné sklepy. Erb Nádašdyů se dodnes nachází na klenbě v podzemí. Časem sklepy přešly do soukromého vlastnictví obyvatel, přestaly být využívány a postupně došlo k jejich zasypání různým odpadem. Naposledy některé chodby posloužily jako úkryt v období 2. světové války. V roce 2008 Polnohospodárské družstvo Čachtice odkoupilo zahradu, pod nímž se nachází většina zpřístupněných chodeb v domnění, že se…  číst dále

Luděk Vláčil - zdroj: http://slovakia.travel/cachticke-podzemie, https://cestovanie.pravda.sk, informace v místě a další, 20.7. 2019

Slovensko, Trenčiansky,  Nové Mesto nad Váhom  ( NM ),