Hrobka rodiny Brandisových (někdy psaných Brandejsových), posledních předválečných majitelů zámku Řitka, ukryta v lese nad obcí. Jsou zde pohřbeni 4 členové hraběcí rodiny, další jsou pochováni na starém hřbitově u kostela v Lišnici.
© Milan Caha 04/2009
Hrobka leží mimo turistické cesty a je poměrně těžké ji nalézt. Původně byla na pasece, dnes je však ze směru od cest kryta mladým hustým lesem. Najdete ji tak, že půjdete po polní cestě lemované jabloněmi, která vychází ze zatáčky silnice z Řitky směrem na Černolice za řiteckým zámkem. Po cestě dojdete k lesu, hned na jeho okraji minete první křižovatku s lesní cestou, po cca 100 m bude doleva odbočovat nevýrazná lesní cesta a po dalších cca 100 m bude vaše cesta prudce zatáčet doprava a zároveň se bude rozdvojovat (povede z ní menší cesta směrem doleva). Hrobka leží v prostoru vymezeném touto vidlicí cest, vede k ní nevýrazná pěšina, odbočující asi po 20 m z větší cesty. Ač velmi prosté, přesto má toto pietní místo silnou a zvláštní atmosféru.
Milan Caha, 19.4. 2009
historie

Hrobka rodiny Brandisových (či Brandejsových), posledních předválečných majitelů zámku Řitka, je umístěna poměrně daleko v lese, mimo hřbitov. První zde byla pochována hraběnka Barbora Brandisová, rozená Kinská. Dále je zde pohřben hrabě Leopold Brandis, její syn, Johanna Brandisová, rozená hraběnka Schäfferová, Leopoldova žena a jejich syn Leopold, který zemřel v deseti letech na spálu. Další členové rodiny jsou pohřbeni na starém hřbitově u kostela v Lišnici.

Další texty historie
Středočeský kraj,  Praha-západ  (PZ), Řitka