Hrady.cz klášter kapucínů s kostelem Narození Páně [historie]

Kapucínský klášter s kostelem Narození Páně v Opočně

•Klášter byl založen podle usnesení provinciální kapituly z roku 1673 zřejmě jako jeden z příspěvků kapucínů k boji proti v kraji silně rozšířenému protestanství. Díky podpoře majitele panství, jímž byl hrabě Ludwig von Colloredo-Wallsee (1631–93) mohl být položen základní kámen 30. 6. 1674. Stavba, situovaná do severovýchodní části tehdy nově vznikajícího velkého opočenského náměstí (dnes Kupkovo), proběhla podle projektu řádového architekta P. Bruna z Českých Budějovic v letech 1676–77. Provádějícím stavitelem byl Bernardo Minelli. Klášter je typickou prostou kapucínskou stavbou, s kostelem díky místním podmínkám orientovaným k východu. Konventní budovy se k němu připojují na severu, se značným odstupem za hlavním průčelím. Klášter byl zřejmě od počátku obdařen velikou zahradou, ohrazenou zdí z místní opuky, v jejímž severovýchodním nároží se dochovala vyhlídková vížka. Podpora rodu, vyjádřená mimo jiné umístěním aliančního erbu Ludwiga Colloreda a jeho manželky Marie Eleonory von Sinzendorf a rodinné hrobky v kapli sv. Antonína, se nezměnila ani po příchodu Ludwigových dědiců z jiné větve rodu. Po požáru roku 1733 byl klášter s podporou vrchnosti rychle obnoven, roku 1761 došlo k přístavbě pozoruhodné křížové chodby miniaturních rozměrů a mariánské kaple jižně od kostela. Řád působil v Opočně do roku 1950, kdy byla komunita rozehnána komunistickou státní bezpečností. Kostel s kapitulní síní a mariánskou kaplí připadl zdejší farnosti, v konventních budovách sídlil sociální ústav, rozšířený o novostavby v zahradě. Po výstavbě nových objektů na západě města je areál dnes prázdný.
Ivan Grisa, dle Vlček - Sommer - Foltýn: Encyklopedie českých klášterů, Libri 1997
Text uložen dne: 18.9.2011