Hrady.cz Čap [historie]
•Zakladatelem hradu Čápu byl pravděpodobně na sklonku 14. století Jindřich Berka z Dubé. V r. 1402, při dělení jeho pozůstalosti, je jako majitel hradu a okolních vesnic Tuhance, Lhoty, Deštné, Zakšína, Dobřeně a Vidimi, dále dvora pod hradem a některých platů jmenován jeho syn Václav Berka z Dubé. Je to první a zároveň poslední písemná zpráva o hradu. Václav Berka, ačkoliv je ještě mnohokrát připomínán, již nikdy neuvádí jako své sídlo hrad Čáp a většinou se nazývá podle Zakšína. Zdá se proto, že část svého majetku i s hradem prodal, nebo že mu malý hrad v opuštěné krajině nevyhovoval, a vybral si proto příhodnější sídlo. Čápské zboží se v prvé čtvrtině 15. století stalo součástí arcibiskupského panství Helfenburka a koncem 16. století je koupil Jan z Vartemberka, který je připojil k bezdězskému panství. Hrad byl opuštěn a již koncem 16. století jej připomíná jen jméno Čapský důl. Rozlohou malý hrad se dělil na dvě části, předhradí, opevněné náspem a příkopem, bylo odděleno od vlastního hradu příkopem vytesaným ve skále. Do pískovcové skály byly vytesány i sklepy a cisterny. Podle zachovaných stop ve skále můžeme předpokládat, že stavení hradu i většina jeho opevnění byly ze dřeva, jako tomu bylo i u jiných hradů postavených v této době v podobném terénu (Drábské světničky).
Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1984
Text uložen dne: 3.2.2004