Hrady.cz
Větrný mlýn postavil r. 1870 Ignác Laštůvka z Mutěnic, dále se majitelé často střídali. R. 1890 mlýn převrhla vichřice. Poslední majitel Jan Minařík zde mlel do r. 1949. Ač byl mlýn r. 1969 opraven, v dalších letech velmi zchátral. R. 1999 byl zakoupen obcí Starý Poddvorov a r. 2003 zrekonstruován.
© Luděk Pitter 04/2005
Graficke pismenko Větrný mlýn stojí na návrší zvaném Na Zahájkách v nadmořské výšce 255 m., uprostřed dnes oploceného sadu. Jedná se o nejrozšířenější typ patrové dřevěného mlýna německého typu, jehož celé tělo se otáčí podle potřeby proti větru. Jeho konstrukce pochází z konce 19. stol. a jeho současný vzhled je dán rekonstrukcí z roku 2003. Budova tohoto mlýna působí velice štíhle. Je to dáno velikostí základny 4,6 m x 4,3 m a celkovou výškou asi 9,5 m. Lopatkové kolo má průměr okolo 13 m. Přístup do mlýna je ze zadní strany po nezastřešeném schodišti přes pavláčku. Z pavláčky je vchod do mlýna a do vysuté zastřešené šalandy s oknem. Střecha je pokrytá ...

historie

V minulosti několikrát změnil majitele. Poslední vlastník Jan Minařík udržoval mlýn v provozu do roku 1949. V posledních letech byl provozován pouze na výrobu krup. V roce 1969 se dočkal poddvorovský větřák obnovy - opláštění. I když byla hned po roce provedena částečná oprava a údržba, je v současné době ve značně zchátralém stavu.
    Mlýn původně stával na jiném místě. Tam kde se nachází dnes byl převezen až konce 19. stol. Větrný mlýn nechal údajně postavit v roce 1870 Ignác Laštůvka z Mutěnic, krátce na to jej prodal Šimonu Vagundovi a ten Františku Tomasovi. Od něj jej koupil František Bořina, který jej přestěhoval na dnešní místo. Smršť v roce 1890 však mlýn převrhla a mlýn tak ležel v troskách po dva roky než jej koupil mlynář Ignác Křižovic a dal jej věnem své

Janouška M., Větrné mlýny v Čechách na Moravě a ve Slezsku, Libri, 2003, 30.4. 2005

mlýn