Bravinné

Horní Nový Dvůr
Dřevěný větrný mlýn německého typu stojící osamoceně v poli nedaleko Horního Nového Dvora u Bravinného na Bílovecku. Mlýn pochází z 19. století, přesné datum vzniku je neznámé. Dnes v majetku města Bílovce a po domluvě přístupný veřejnosti.
Celkový pohled na mlýn
© Jan P. Štěpánek 02/2014
Graficke pismenko Větrný mlýn v Bravinném u Bílovce je v poli vpravo od silnice z Bravinného k osadě Požaha. Exteriér je volně přístupný a na dveřích je informace o možnosti prohlídky interiéru. Mechanické součásti mlýna jsou zachovalé a funkční, kromě sít a korýtek v dolní části mlýna.
Při domluvené prohlídce lze získat leták o historii a technických parametrech mlýna.
2.11. 2004

historie

Kolem historie tohoto větrného mlýna německého typu existují dvě teorie. První udává vznik mlýna v roce 1878 a to v nedalekém Leskovci, odkud byl také v roce 1910 rozebrán a postaven na nynějším místě. Druhá naopak klade vznik mlýna do roku 1830 a oporou této teorie je i existující plán mlýna z roku 1842 od tesařského mistra Valentina Gebauera. Majitelem tehdy měl být jistý Filotens Rosa. Přesná fakta o mlýně je poměrně těžké získat, jelikož v

mlýn
    větrný