Hrady.cz
Novogotická kaple postavená na přelomu 40. a 50. let 19. století podle projektu B. Gruebera na homoli nad hradem Hauenštejn. Vysvěcena roku 1851. Využívána jeho majiteli do roku 1945, poté postupně devastována. V současné době v opravě, obklopuje ji arboretum, budované od 70. let 20. století.
Kaple od jihu

Kaple Zvěstování Panně Marii nad hradem Hauenštejn

Graficke pismenko Novogotická kaple postavená na přelomu 40. a 50. let 19. století podle projektu Bernharda Gruebera na homoli nad hradem Hauenštejn. Její stavbu financovala hraběnka Gabriela von Buquoy v rámci úprav hradu a jeho okolí. Vysvěcena byla roku 1851. Majitelé hradu ji využívali do roku 1945, poté byla postupně devastována včetně ničení vnitřního zařízení i vnější sochařské výzdoby (sochy nad hlavním portálem od Josefa Maxe). V současné době se kaple opravuje. Obklopuje ji arboretum, budované od 70. let 20. století majiteli sousední barokní hospodářské budovy (Ing. Jaroslav Hejtík s rodinou).
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977, 18.4. 2011

Karlovarský kraj