Skalička

Červekův větřák
Původně Herodkův větřák stával v Dřevohosticích. Okolo r. 1850 přechází sňatkem do majetku rodiny Červků a je přestěhován do Skaličky. Do roku 1960 byl v provozu, dnes rodinné muzeum.
Celkový pohled
© Luděk Pitter 04/2007
Graficke pismenko Dřevěný mlýn se nachází na zahradě bývalé zemědělské usedlosti v jižní části obce při příjezdové cestě od obce Zámrsky v nadmořské výšce 280 m v podhůří Hostýnských vrchů. Informační tabule při odbočce k větřáku sice hlásá, že mlýn si lze prohlédnout po dohodě s majitelem a že je dobře udržovaný. Při mé návštěvě však nikdo nebyl doma a jedno křídlo větřáku chybělo, snad se jednalo jen o opravu, nikoliv, že by větřák začal chátrat. Červkův větřák byl v provozu ještě v roce 1960 a dnes slouží jako rodinné muzeum. Jedná se o obdobný větrný mlýn jaký můžete navštívit v Partutovicích, též v okrese Přerov.

historie

Větřák stál původně asi ve 22 km vzdálené obci Dřevohostice (Herodkův větřák). Z důvodů sňatku byl okolo roku 1850 přemístěn do Skaličky. Jeho stáří nelze přesně určit, na jeho částech lze najít letopočty 1786 či 1812. Jisté je, že od jeho sestavení a znovu uvedení do provozu ve Skaličce patří rodině Červků a i dnes je spravován potomky bývalé mlynářské rodiny. Největší problémy měla rodina Červků s udržováním a provozem větřáku po válce, kdy z

L.P. (Janoška M.: Větrné mlýny v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri, 2003), 1.7. 2007

popis

Mlýn má čtvercový půdorys o straně 5,75 m. Stavba je patrová, vysoká asi 11 m, krytá sedlovou 3,6 m vysokou střechou, vpředu a vzadu zakončenou podvalbou. Křídla větráku měří asi 8 m o ploše více jak 11 m. Na zadní straně je pavláčka se šalandou, na kterou vedou kryté schody. Mlecí kameny mají průměr 122 cm a výšku 28 cm.

Parkoviště, Rezervace, Úschovna zavazadel, Úschovna kol
    mlýn