Hrady.cz
Tradice pašijových her v Hořicích sahá snad do 13. stol. Přerušit ji měla třicetiletá válka. Konání her doloženo od roku 1816, 25. 6. 1893 bylo otevřeno pro tento účel postavené divadlo. S přestávkami za obou světových válek se hrálo do roku 1948, divadlo zaniklo v 60. letech. Obnova po roce 1990.
Současný amfiteátr od severu

Areál pašijových her v Hořicích na Šumavě

Graficke pismenko Pašijové hry, připomínající utrpení Ježíše Krista, se v Hořicích údajně konaly od středověku do třicetileté války. Toto tvrzení však nedokládá žádný hodnověrný pramen. Doložená tradice začíná rokem 1816, kdy zdejší tkadlec Paul Gröllhesl sepsal text truchlohry "Utrpení a smrt našeho Pána Ježíše Krista". Amatérská představení se konala v místních hostincích a na podobných místech s jistými přestávkami během celého 19. století, hořické pašije získávaly na proslulosti i za hranicemi monarchie. Tradici rozvinuli novým textem profesor J. J. Ammann a probošt Landsteiner. Od roku 1893 bylo v provozu dokonce divadlo, speciálně pro tento účel ...

Český Krumlov  (CK)
    Hořice na Šumavě