zámek Vysoký hrádek

Březí u Týna nad Vltavou
Václav Malovec přestavěl r.1805 tvrz na zámek. Dvoukřídlá patrová budova, uprostřed průčelí dvoupatrová věž a po její straně je patrové stavení s klenutým přízemím, zřejmě bývalá tvrz, v nárožích podepřená. Západní křídlo je přístavek z 19. stol.
Hlavní vchod do zámku
© Pavel Vítek 01/2006
Graficke pismenko Březí ze zámečkem zvaným Vysoký Hrádek se nachází 5 km jihozápadně od Týna nad Vltavou, v těsné blízkosti Jaderné elektrárny Temelín.
Zámek je dvoukřídlá patrová budova. Uprostřed průčelí obráceného k jihu je dvoupatrová věž. Po pravé, východní straně věže je patrové stavení s klenutým přízemím, zřejmě bývalá tvrz, v nárožích podepřená. Západní křídlo je přístavek z 19. stol.
Zámek je ve vlastnictví Jaderné elektrárny Temelín a je pro veřejnost nepřístupný.
P.V., 22.1. 2006

Zámek Vysoký hrádek je přístupný.
    Zámek je přístupný již přes 10 let a sídlí v něm infocentrum JETE Temelín. Individuálním návštěvníkům nabízí prohlídku expozice a program v kinosále. Kinosál je přístupný pouze tehdy, pokud právě neprobíhá exkurze předem objednané skupiny. Návštěvní doba: pro zájemce o volnou prohlídku a individuální návštěvníky je infocentrum otevřeno každý den (včetně sobot a nedělí) od 9.00 - 16.00 hod., v červenci a srpnu od 9.00 - 17.30 hod. Individuálním

Infocentrum JETE Temelín, Jaroslav Špiroch , 28.10. 2017

historie

První zmínka o vsi Březí pochází z roku 1367, kdy vladykou Albertem z Březí vymřel tento rod a panství získali jeho příbuzní vladykové z Býšova. Jako první z nich se uvádí Oldřich v r. 1440. Před r. 1520 drželi Březí bratři Jan a Mikuláš Rendlové z Úšavy. Roku 1526 je Mikuláš prodal Janu Nebřehovskému z Nebřehovic a r. 1556 koupil tvrz Zikmund Malovec. Václav Malovec přestavěl r. 1805 své sídlo na zámek. Jeho syn František jej pak r. 1825

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Jižní Čechy, Nakladatelství Svoboda 1984, 23.1. 2006

tvrz přestavěná na zámek
     České Budějovice  (CB)