Hrady.cz
Větrný mlýn holandského typu z r. 1722, jeden z nejstarších u nás, patřící břevnovskému klášteru benediktinů. Za jeho stavitele je považován K. Dientzenhofer. V r. 1900 k mlýnu přistavěna novorenesanční obytná budova. Po r. 1990 opraven a přeměněn na penzion.
barokní větrný mlýn na Větrníku
© Milan Caha 04/2009
Graficke pismenko Větrný mlýn holandského typu patřící břevnovskému klášteru, jedna z nejstarších dochovaných staveb tohoto typu u nás. Již v 17. století zde stával klášterní hospodářský dvůr, jehož součástí byl pravděpodobně i dřevěný větrný mlýn. Nedaleko něj byl na počátku 18. století otevřen kamenolom. Vznik zděného mlýna je uváděn v souvislosti s barokní přestavbou kláštera. Za jeho stavitele je považován Kryštof Dientzenhofer. Na malém kamenném portálku je letopočet 1722, což je považováno za rok dokončení mlýna. Roku 1840 byl vedle něj postaven mlýn druhý, rovněž holandského typu, menší a štíhlejší. Stržen byl roku 1912 při přestavbě areálu. V mlýně na ...
Milan Caha (zdroj: Laštovková B., Koťátko J.: Pražské usedlosti, Libri, Praha 2007), 15.4. 2009

popis

Mlýn holandského typu je válcová stavba o průměru i výšce 9 m. Má dvě podlaží. Střecha je kuželovitá, nízká, krytá bobrovkami. Novorenesanční fasáda je zdobena bosáží a maskarony.

mlýn
    větrný