Hrady.cz
Nevelké hradiště o rozloze cca 1 ha, opevněné valem (3 m) a příkopem po obvodu, na severovýchodě opevnění zdvojeno. Vnitřní plocha bez výraznějších stop. K místu chybí jakékoliv zmínky v písemných pramenech, bez nálezů. Bližší Informace může přinést jen archeologický průzkum.
Vstup valem po šíji ze severovýchodu
Graficke pismenko Hradiště se nachází v pohledné krajině Bítešské vrchoviny na malé ostrožně v údolí říčky Bílé vody. Údolí je přístupné po žluté turistické značce, která vede mezi Zbraslaví a Zálesnou Zhoří. Od brodu se pak vydejte po levém břehu po proudu potoka k chatě, která stojí o půl kilometru dále. Hradiště se nachází na ostrožně nad ní. Jiná cesta vede z jižního konce Rudky, kde se mezi posledními domy odbočuje doprava na polní cestu. Na prvním rozcestí pak opět vpravo (rovně k nedaleké zaniklé tvrzi) až dojdete k lesu, po jeho okraji pak dolů do údolí Bílé vody.
Ondřej Navrátil, 16.3. 2011

historie

Hradiště se nachází na ostrožně, která údolí říčky Bílé vody a jejích dvou malých přítoků převyšuje jen asi o 20 metrů, nicméně nejlépe je přístupná od severovýchodní strany. Po obvodu areálu (cca 1 hektar) je viditelné opevnění v podobě zhruba 3 metry vysokého valu s příkopem, na severovýchodní straně je opevnění zdvojeno. Hradiště je zalesněné a částečně narušené lomem. Lokalita je poměrně dlouho známá, doposud však ještě nebyla archeologicky

Ondřej Navrátil podle zdroje Miloš Čižmář, Encyklopedie hradišť na Moravě a ve Slezsku, nakl. Libri 2004, 16.3. 2011

hradiště
     Brno-venkov  (BO)