Hrady.cz
Původně gotický kostel ze 14. století. Poté byl roku 1555 renesančně přestavěn. Roku 1729 byl znovu přestavěn a to barokně, včetně rozšíření presbyteria a přistavění věže. V nice presbytáře socha Panny Marie, patrně od J. F. Pacáka.
kostel od severu
Graficke pismenko První zmínka o kostelu pochází již z roku 1124, nebo 1142. Ve 14. století kostel farní, ve století 17. kostel filiální. Současná podoba kostela pochází z přestavby původního kostela v roce 1555, svědčí o tom nápis uvnitř. Roku 1702 byl kostel rozšířen a upraven barokně. Do podlahy presbytáře byly zasazeny figurální a erbovní náhrobníky datované k 17. a 18. století. Roku 1729 Karel Fred. Dobřenský z Dobřenic dal kostel opravit, rozšířit presbyterium a postavit novou zvonici. U kostela je k vidění skupina lip. Nejmohutnější má obvod 460cm. Kolem prochází žlutá turistická značka, která vede ve směru Dolní Přím - Lochenice.
L. H. (podle turistika.cz), 7.11. 2011

popis

Jednolodní stavba. Loď i presbytář jsou kryty šindelem, stanová stříška osmibokého sanktusníku je pobita plechem. Ze západního průčelí, zdobeného atikou se dvěma vázami, vystupuje jednopatrová věž, na rozích zesílená toskánskými pilastry s báňovitou střechou pobitou plechem, přecházející v osmistěn, s lucernou a menší bání. Presbytář má půlkruhový závěr a po obou stranách přístavky - v severním je sakristie, v jižním kaple. V podlaze jsou

rodo chrozit , 10.3. 2011

Hradec Králové  (HK)