Hrady.cz
Barokní kostel sv. Jiří byl původně dřevěnou stavbou. Během třicetileté války byl zničen a v r. 1692 postaven kostel zděný. Roku 1891 byl obnoven Harrachy. Na vnější straně zdí je umístěno několik náhrobníků, z toho nejstarší je z r. 1518.
pohled od severovýchodu
Graficke pismenko První písemná zmínka o Hrádku pochází již z roku 1377 a jeho původní jméno pochází od malé pevnosti, která sloužila jako bydliště pro rytíře. Tvrz byla postavena v 9. století, ale zanikla kolem roku 1528. Chrám obce se vyskytuje již v karolínských zakládajících knihách, byl založen v roce 1384. Dřevěný kostel plnil farní funkci a byl zasvěcen ke cti sv. Jiří. Během třicetileté války byl zničen a v roce 1692 byl postaven kostel zděný. Současně s raně barokní stavbou vznikla i fara, ze které se dochovala pouze část klenby se středovým pilířem. Pozůstatky fary lze nalézt v části domu nynější obecní hospody. Kostel, který byl v roce ...
rodo chrozit - čerpáno podle Soupisu památek ČR, 10.3. 2011

historie

Náhrobek na vnější zdi kostela patří Johance Radecké, roz. Těmínové z Těmic (zemř. 1609), která náleží k předkům maršálka Radeckého. Náhrobek restauroval vlastním nákladem JUDr. Tomáš Těmín v roce 2009.
    Tomáš Těmín , 30.7. 2011

Hradec Králové  (HK)