Hrady.cz
Kostel zmiňovaný jako dřevěný již r. 1350, zbořen r. 1830. R. 1832 postaven Harrachy nevýrazný empírový kostel – jednolodní stavba s trojboce zakončeným závěrem je neorientovaná, s hranolovou věží nad západním průčelím a sakristií při severním boku závěru. V l. 1981–2 provedena generální oprava.
Graficke pismenko Již roku 1350 je v obci připomínán dřevěný kostel sv. Marka. Ten byl i se zvonicí zbořen roku 1830 a o dva roky později získala obec novou dominantu - empírový kostel sv. Marka. U něj byla roku 1861 zřízena lokálie povýšená o osmnáct let později na faru. Slohově nevýrazná svatyně je neorientovaná cihlová stavba s obdélnou lodí a trojboce zakončeným závěrem. Nad západním průčelím je patrová hranolová věž krytá bání s lucernou. Loď je zaklenuta dvěma poli české placky, kněžiště eliptickou bání. Hlavní oltářní obraz sv. Marka z r. 1845 pochází z dílny J. Palmeho z Mnichova U vchodu do kostela se nachází monumentální socha sv. Jana ...
Rodochrozit, 10.3. 2011

Časová osa

1350
    Již v obci připomínán dřevěný kostel sv. Marka.
    1832
    Byl postaven v empírovém slohu na místě původního gotického, několikrát renovovaného kostelíka, kostel sv. Marka.
    Generální oprava.

Hradec Králové  (HK)