Hrady.cz
Areál kostela, zděné zvonice a hřbitova, ohrazeného kamennou zdí na pahorku nad levým břehem Labe. Kostel z počátku 14. století, barokně upraven kolem roku 1700. Zvonice z roku 1833. Na hřbitově hrobka rodu Palackých, kde je pohřben zakladatel moderní české historiografie.
kostel od jihozápadu
Graficke pismenko Kostel je přístupný pouze při bohoslužbách, které se konají pravidelně první pátek v měsíci od 18.00. Mimo tuto dobu nelze bohužel ani nahlédnout na hřbitov s hrobkou rodiny Palackých.

Návštěvní údaje
    Kostel je přístupný při bohoslužbách, které se konají v neděli od 9:30 hod. Zvonice bývá otevřena o víkendech. Hrobku Františka Palackého a zvonici je možné naštívit i jindy, kontakty pro vyzvednutí klíčů jsou uvedeny na dveřích zvonice. Ve zvonici je stálá výstava o Františku Palackém.
    9.6. 2016

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Lobkovicích
    V centru dříve samostatné obce, západně od zdejšího zámku (viz heslo) stojí na nevýrazném pahorku nad levým břehem Labe areál kostela, zvonice a bývalého hřbitova. Bezvěžový kostel s plochostropou lodí, goticky zaklenutým presbytářem a snad dodatečně přistavovanou severní sakristií (vedle níž zřejmě původně stála věž) pochází podle slohového rozboru z počátku 14. století, nelze vyloučit existenci staršího předchůdce. Současný vzhled mu dala

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1978, K. Kuča: České, moravské a slezské zvonice, Libri 2001 a D. Líbal: Katalog gotické architektury v České republice do husitských válek, Unicornis 2001, 20.3. 2011

Mělník  (ME)
    Lobkovice