Hrady.cz
Větrný mlýn holandského typu postavený kolem roku 1865. V provozu byl do roku 1902 po roce 1932 již bez perutí. Mlýn je trvale obydlen s dochovaným mlecím složením ve 3. patře. Dnes slouží jako rekreační obydlí.
Větrný mlýn v Ostrově u Macochy
Od jeskyně Balcarka
Graficke pismenko Bývalý větrný mlýn holandského typu byl postaven někdy kolem roku 1865. Naposledy byl v provozu v roce 1902. Exteriér mlýna je udržován v původní podobě a jeho vzhled nenarušují žádné stavební úpravy. Je postaven z neomítnutého bílého zdiva z lomového vápence, který se při stravbě mlýnů na našem území vyskytuje zcela zřídka.
Mlýn má typický válcovitý tvar a při zemi i pod střechou má průměr 9,38 m. Celková výška je cca 12m. Průměr nového větrného kola je 11,6 m. Ve mlýně je dodnes dochovalé mlecí soukolí. Slouží jako rekreační objekt a tak není přístupný.

mlýn
    větrný