Hrady.cz
Židovské ghetto bylo vybudováno přibl. v 2. pol. 16.-19. stol. Synagoga postavena r. 1591 (r. 1842 klasicistně přestavěna). Od r. 1867 (Prosincová ústava) se ghetto pomalu vylidňovalo. Za 2. sv. války synagoga poškozena, od r. 1949 slouží jako sbor Církve čsl. husitské. R. 2010 rekonstrukce ghetta.
Židovské ghetto
Židovské ghetto v Rousínově je vzdáleno od vlakového nádraží asi 1 km. Je přístupné dvěma průchody z ulice "V uličkách" ze Sušilova náměstí, nebo z ulice "Skálova" směrem na Rousínovec. Kolem synagogy se ulicí Trávníky dojde k židovskému hřbitovu.
Romana Kasperkevičová 3.3.2011, 6.3. 2011

historie

Židé se v Rousínově usazovali snad již od pol. 15. století, poté, co bylo židovské obyvatelstvo vypovězeno z moravských královských měst. Nejstarší známá zmínka o židovském osídlení je z r. 1554, Židovská obec byla založena r. 1593. Židovská čtvrť byla vybudována přibližně v období 16. – 19. stol. Kolem roku 1600 zde bylo 7 židovských domů, kolem r. 1650 už jich bylo 35 (od r. 1658 zde byl i špitál a nový obecní dům). Roku 1826 je zde

Romana Kasperkevičová, 3.3.2011, dle http://zidi-rousinov.webnode.cz/, http://www.jizni-morava.cz, http://www.rousinov.cz/, E. Horáková dle Židovských památek v Čechách a na Moravě, Jiří Fiedler, nakl. Sefer 1992, 6.3. 2011

Vyškov  (VY)
    Rousínov