Hrady.cz
Pozdně barokní kostel z roku 1787 nahradil pravděpodobně románského předchůdce. Obklopen starým hřbitovem s novorománskou kaplí a několika pozoruhodnými náhrobky, západně od něj fara z roku 1766 a socha sv. Jana Nepomuckého (1769). Vysoko nad kostelním areálem zděná hranolová zvonice z roku 1766.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 03/2011
Graficke pismenko Kostelní areál se nachází v dolní části Krnska, přímo pod Stránovským železničním viaduktem, který dominuje ústí Strenického potoka do Jizery. Nejbližší železniční zastávka Krnsko na trati Praha - Turnov se nachází asi 400 m severně, autobusové linky zastavující přímo pod viadutkem jezdí jen v pracovních dnech.
Kostel je přístupný jen při bohoslužbách, které se pravidelně konají každou druhou neděli v měsíci od 14.00.

Kostel svatého Jiří v Krnsku
    Kostel v dolní části Krnska (občas, např. i v níže uvedeném prameni, nesprávně nazývané Zámostí: to se ve skutečnosti nachází na levém břehu Jizery) existoval zřejmě již ve 12. století. Jeho podobu a stavební vývoj neznáme, pravděpodobně stál na místě dnešního kostela, na stráni nad levým břehem Strenického (Skalského) potoka. O tom svědčí dosud stojící bývalá fara z roku 1766 (dnes soukromý objekt v dlouhodobě rozpracované rekonstrukci) i socha

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4., Academia 1982, 5.3. 2011

Mladá Boleslav  (MB)