kostel sv. Jáchyma

Mrákotín - Dobrá Voda
Jednolodní stavba obdélníkového půdorysu s odsazenou apsidou z roku 1682. Na sedlové střeše je hranolový sanktusník s oplechovanou cibulí. V bočních zdech v západní části lodi jsou sdružená obdélná okna s kamenným ostěním.
kostel sv. Jáchyma na Dobré Vodě

Kaple sv. Jáchyma

Graficke pismenko Na pohledném návrší asi 300 m od středu obce Dobrá Voda byla vystavěna kolem roku 1682 kaple sv. Jáchyma. Jedná se o podélnou jednolodní stavbu s odsazenou apsidou. Loď má obdélníkový půdorys. U vítězného oblouku přiléhají k bokům lodi apsidy. Na sedlové střeše je hranolový sanktusník s oplechovanou cibulí. V hladkých fasádách apsid jsou půlkruhová okna s kamenným ostěním. V bočních zdech v západní části lodi jsou sdružená obdélná okna také s kamenným ostěním. Západní průčelí lodi je zakončeno štítem. V ose je také hlavní vstup do kaple s obdélníkovým portálem a vysokým trojúhelníkovým frontonem. V bočních zdích západní části lodi jsou obdélníkové portály bez frontonu.
JC podle UPM, 19.3. 2011

Kostel sv. Jáchyma u Dobré Vody, stavitel a fundátor.
    Stavitelem této sakrální stavby byl urozený a statečný rytíř Johann Nikodem Marzan Bohdaneczky z Hodkova, slavatovský hejtman telčského panství, pocházející ze staré sekundogenitury pánů Bohdaneckých z Hodkova, který se rozhodl vystavět svatostánek jako poděkování za léčení své manželky, urozené Sofie Genovefy Hosztalek von Gaworzicz, v lázni sv. Anny. Stavbu mu povolil majitel panství, JM hraběcí Excelence Jan Jiří Jáchym Slavata z Chlumu a

Jiří M. Bohdanecký ( Mařanovské paměti, rodová genealogie Bohdaneckých z Hodkova ), 9.7. 2015

Jihlava  (JI)