Hrady.cz
Terénní pozůstatky tvrziště ve vsi Kovač. První zmínka o vsi je z r. 1318. Až v r. 1397 se po vsi píše Bohumil Šatl z Kovače, avšak první zmínka o tvrzi je až z r.1530. V r. 1586 přestává být panským sídlem a pustne. V 19. stol. v pahorku tvrze byl zřízen sklep (mléčnice).
Graficke pismenko První zmínka o vsi je už z roku 1318, kdy ji vlastnil Ota z Byšic, Bohumil Šatl z Kovače první držitel, který se po ní psal, je znám až v roce 1397. Další majitelé píšící se po této vsi byli Zdeněk Šatl z Kovače v roce 1418, v letech 1422–1457 Jan Šatl z Kovače a v letech 1440–1449 je doložen Zdeněk Kukš z Kovače. V roce 1513 je uváděn jako majitel vsi Matěj Libák z Radovesic. První zmínka o tvrzi je až z roku 1530, kdy ji prodávají spolu s panstvím Hroch, Petr a Václav Bílští z Kaříšova Janovi Jilemnickému z Újezdce a Kounic. Od Janových potomků kupuje v roce 1584 panství Jaroslav ...
Petr Nožička, čerpáno z:Kol. autorů: Encyklopedie českých tvrzí II, Argo 2000, Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VI., Východní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, 17.2. 2011

popis

Rozplizlé oválné tvrziště, jehož jižní část byla v 19. století použita pro vybudování velkého sklepa sloužícího pravděpodobně jako mléčnice. Val se dochoval v podobě nevýrazných terénních vln.
    Petr Nožička, čerpáno z:Kol. autorů: Encyklopedie českých tvrzí II, Argo 2000, 5.4. 2011

Jičín  (JC)