Hrady.cz
Barokní kaple, vysvěcená r. 1745. První doložená kaplička na tomto místě byla postavena roku 1690. U kaple se modlili odsouzenci na smrt při své cestě na popraviště, které bývalo na mírném návrší jižně od města.
© Milan Caha 02/2011
Graficke pismenko Barokní kaple nedaleko dnešní křižovatky ulic Pražská a Komenského byla postavena v prvé polovině 18. století a vysvěcena byla na jaře 1745. První doložená kaplička na tomto místě byla postavena roku 1690. Nechala ji postavit manželka Františka Tobiáše, pražského krejčího, který byl roku 1686 v Kostelci popraven za znásilnění a zabití šestnáctileté dívky u Tismic. U kaple se modlili odsouzenci na smrt při své cestě na popraviště, které bývalo na mírném návrší jižně od města, při dnešní kutnohorské silnici (místo označuje dřevěný kříž).

Praha-východ  (PH)
    Kostelec nad Černými lesy