Hrady.cz
Renesanční patrová budova se sgrafitovým kvádrováním od stavitelů Aostalliho de Salla a France zvaného Vlach z r. 1572. Budova v r. 1790 vyhořela, r. 1833 byla přestavěna (nový štít s věží). Dnes má zde město reprezentační prostory a výstavní síň.
© Milan Caha 02/2011
Graficke pismenko Nejstarší doložená radnice Dvora Králové nad Labem, dřevěná, shořela při požáru města roku 1572. Jako náhrada byla ještě téhož roku postavena zděná renesanční budova. Jejími autory byli italští architekti Aostalli de Salla a Franc zvaný Vlach. Nová budova v roce 1790 znovu vyhořela a roku 1833 byla přestavěna. Při této přestavbě byla změněna její orientace – původně byl hlavní štít budovy, na rozdíl od dnešní dispozice, orientován do ulice Palackého. Sídlo vedení města bylo přestěhováno do nové radnice na východní straně náměstí. Dnes má zde město reprezentační prostory a výstavní síň.

popis

Na fasádě bylo obnoveno výrazné sgrafitové kvádrování a mladší sluneční hodiny s latinským nápisem: „HAEC DOMUS ODIT AMAT PUNIT CONSERVAT HONORAT NEQUITIAM PACEM CRIMINA IVRA PROBOS“, což znamená „Tento dům nenávidí špatnost, miluje mír, trestá zločiny, zachovává práva, ctí šlechetné“. V přízemí se je loubí, nesené čtyřmi pilíři a zaklenuté třemi poli křížových hřebínkových kleneb. V patře je deset oken s kamennými profilovanými rámy a římsami.

Trutnov  (TU)
    Dvůr Králové nad Labem