Hrady.cz
Pozůstatky labského zdymadla z roku 1911, postaveného firmou Lanna. Roku 1974 nahrazeno prohrábkou dna a novým stupněm Obříství, od té doby bývalá komora slouží jako útočiště lodí. Po roce 1990 se zde rozvinulo podnikání v opravách lodí a automobilů.
Hlavní řečiště Labe v místě bývalého jezu, u pravého břehu jediný zachovalý jezový pilíř
© Ivan Grisa 02/2011
Graficke pismenko Bývalé zdymadlo najdeme jižně od mělnického cukrovaru. Přístup (i příjezd) zajišťuje serpentina od silnice I/9, na břehu Labe jsou dva pohostinské podniky. Kolem zdymadla prochází cyklostezka 24. Levobřežní část spadá do obvodu přírodní rezervace Úpor, při pohybu je nutno dbát pravidel ochrany přírody (pohyb po cestách).

Bývalé zdymadlo Hadík v Mělníce
    V rámci regulace Labe nad soutokem s Vltavou postavila firma Lanna jižně od mělnického cukrovaru zdymadlo Hadík. Dokončeno bylo roku 1911. Jednalo se o jez se stavidlovými Schwarzerovými slupicemi, jedno pole hradil mostový zdvižný uzávěr Liebischovy soustavy. Obdobná technologie byla použita i na současně stavěném zdymadle v Obříství (viz heslo). V rámci přípravy vodní cesty pro dopravu uhlí do elektrárny Chvaletice byla roku 1974 zdymadla

Ivan Grisa, dle H. Hlušičková a kol.: Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, II. díl, Libri 2002, 20.2. 2011

technická památka
     Mělník  (ME)