Hrady.cz
Na místě staršího kostela, připomínaného poprvé ve 14. století, byla v roce 1884 postavena rozložitá jednolodní novorenesanční stavba s hranolovou věží v ose západního průčelí, příčnou lodí a oblou apsidou. Naposledy opravena v letech 1958–59, nedávno obnovena fasáda horní části věže.
Kostel od západu
© Ivan Grisa 01/2011
Graficke pismenko Záboří je součástí obce Kly, která sem postupně přesunula své důležité instituce (obecní úřad, škola) a uskutečňuje tu i většinu nové výstavby. Kostel se nachází na horním konci návsi, stranou od silnice II/331 (Kly - Stará Boleslav). Je přístupný během bohoslužeb, které se konají o nedělích od 10.30.

Kostel Narození Panny Marie v Záboří u Klů
    Záboří se jako majetek svatojiřského kláštera v Praze připomíná poprvé počátkem 14. století. Nejpozději tehdy zde byl postaven gotický kostel. Podle císařského otisku katastrální mapy z roku 1842 šlo proti dnešku o podstatně menší stavbu, zřejmě s mírně pootočenou podélnou osou. Linie jejího západního průčelí se v podstatě shodovala se současným kostelem. Ten byl postaven roku 1884 jako rozložitá jednolodní novorenesanční stavba s hranolovou

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4., Academia 1982, 4.2. 2011

Mělník  (ME)