Hrady.cz
Klasicistní zámeček si nechal u labského přívozu postavit jako letní sídlo pražský stavitel Johann Bělský. Na přelomu 19. a 20. století patřil Thun-Waldsteinům, později rodině obuvnického podnikatele Štěpánka. Té byl po roce 1990 vrácen.
Zámek od východu

Štěpánský zámeček v Obříství

Graficke pismenko Pojmenování klasicistního zámečku je odvozeno od někdejšího Štěpánského přívozu přes Labe na císařské silnici Praha - Mělník (dnes I/9). Existenci objektu se zdá dokládat již císařský otisk katastrální mapy z roku 1842, nelze ale vyloučit, že zachycuje statek, který zde stál původně. Zámeček si nechal postavit pražský stavitel Johann Bělský (1815–80). Tomu sloužil jako letní sídlo, na kterém hostil jak svého bratra Václava (1818–78), pražského primátora, tak i řadu českých umělců. Ještě za svého života prodal Bělský objekt hraběnce Antonii Thun-Waldstein. V majetku jejího rodu zůstal do roku 1916, kdy jej odkoupil obuvnický továrník František Štěpánek. Po jeho smrti roku ...

Mělník  (ME)
    Obříství