zámek Křivsoudov

Panský zámeček
Renesanční zámeček postavený před r. 1588 majitelem Křivsoudova Štěpánem Střelou z Rokyc. Jako vrchnostenské sídlo sloužil do požáru r. 1715. Na fasádě reliéf. znak Střelů z Rokyc a Vančurů z Řehnic. V dochovaném průčelním křídle od 19. stol. byty.
zámeček Křivsoudov
© Milan Caha 09/2007
Graficke pismenko Panství Křivsoudov získal v roce 1550 Jindřich Střela z Rokyc. Za jeho vlastnictví byl opraven hrad (který zpustnul za předešlého vlastníka Mikuláše Trčky z Lípy a na Lipnici) a Střelové si z městečka udělali své sídlo. Střela pro Křivsoudov vymohl u císaře řadu výsad, např. právo pořádat týdenní a výroční trhy. V té době také městečko získalo (dodnes používaný) znak: tři stříbrné vlčí zuby na červeném štítě. Další ze Střelů, syn Štěpán Střela z Rokyc si nechal vystavět nové sídlo – poplužní dvůr s renesančním zámečkem na náměstí. Panství Střelů v Křivsoudově končí konfiskací v roce 1622. Zámeček dál sloužil jako ...