Den boje za svobodu a demokracii
Nadační dvůr s pivovarem vznikl kolem roku 1771. Výslovně uveden r. 1860, kdy jej získal dominikánský klášter u sv. Jiljí v Praze. Výroba piva zde skončila roku 1914. Definitivně zrušen v roce 1923. Od konce 20. stol. hotel.
© Milan Caha 01/2011
Graficke pismenko Počátky pivovaru ve Vysočanech jsou spojeny se špitálním dvorem, který od středověku patřil špitálu sv. Pavla před Poříčskou branou. Když byl špitál v roce 1646 zrušen, přešel dvůr do vlastnictví staroměstského špitálu U Templu. O tom, do kdy zde pivovar existoval, nejsou zprávy. Tereziánský katastr z roku 1749 zde pivovar neuvádí, je tudíž pravděpodobné, že dnešní pivovarský komplex vznikl později – snad při výstavbě Nadačního domu roku 1771. Nadační dvůr s pivovarem čp. 1 ve Vysočanech je výslovně uváděn v listině, podle které jej získal dne 1. června 1860 dominikánský klášter u sv. Jiljí v Praze. V roce 1883 si jej najal sládek Karel ...

technická památka
    Praha 9-Vysočany