Hrady.cz
25 m vysoký strom s obvodem kmene 516 cm – potomek dubu, který zde podle pověsti rostl od 13. stol a po zásahu bleskem r. 1643 shořel. Ještě téhož roku byl vybrán a posvěcen strom, který jej nahradil. R. 2004 byl dub vyhlášen památným stromem.
© Milan Caha 09/2009
Graficke pismenko Strom je potomkem pradávného dubu, který zde podle pověsti rostl od 13. století. Roku 1643 do něj udeřil blesk a strom spálil. Ještě téhož roku byl vybrán a posvěcen strom, který jej nahradil. Od roku 1835 byl na kmeni zavěšen obraz svatého Václava, který dal svatohorskému dubu jeho nynější jméno. Roku 1987 byl vykotlaný kmen obepnut kovovými obručemi. Roku 2004 byl dub vyhlášen památným stromem.

strom, památný strom
     Příbram  (PB)