Hrady.cz
Zchátralý barokní hospodářský dvůr pražských arcibiskupů ze 17. století snad na místě areálu někdejší tvrze, doložené v 15. a 16. století. Nejpozoruhodnější částí je raně barokní špýchar, v jehož štítě je vložen erb stavebníka, s obytnou budovou.
Bývalý špýchar a vjezdová brána od západu

Vrchnostenský dvůr v Želénkách

Graficke pismenko Sídelní tradice Želének je velmi stará. Až do svého zničení těžbou uhlí jí západně od vsi dokládala mohyla slovanské kněžny. Podle nálezů v ní učiněných pocházela kněžna z Velké Moravy.
První písemná zmínka o Želénkách pochází až z roku 1393. V 15. a 16. století se připomíná zdejší tvrz, která byla sídlem samostatného statku. Ten se před polovinou 16. století stal součástí duchcovského, později světeckého panství. Tvrz pravděpodobně zanikla za třicetileté války.
Arcibiskupové pražští jakožto majitelé panství Světec nechali v Želénkách postavit nový hospodářský dvůr. Není jasné, zda se tak stalo na místě bývalé tvrze. Nejzajímavější dochovanou částí je raně barokní špýchar, na který navazuje obytná budova. Areál po roce 1945 zchátral, v současnosti ho extensivně využívá několik firem.

Teplice  (TP)
    Zabrušany