Želénky
Trojobloukový most z lomového kamene v ryze utilitárním duchu bez ozdob a ornamentů převádí přes potok Bouřlivec někdejší silnici z Hostomic do Duchcova. Byl postaven v polovině 19. století spolu se silnicí, nedávno opraven.
Návodní strana

Kamenný most v Želénkách

Graficke pismenko Prostor návsi v Želénkách dělí koryto vydatného potoka Bouřlivec, který tudy stéká z jižního úbočí Krušných hor k nedaleké řece Bílina, do níž v Hostomicích ústí. Ještě císařský otisk stabilního katastru z roku 1842 most nezachytil. Z toho vyplývá, že vznikl zřejmě kolem poloviny 19. století při stavbě silnice Hostomice - Duchcov. Této době odpovídá i zvolená technologie stavby: celý most je postaven z lomového kamene v ryze utilitárním duchu, bez jakýchkoli ozdob a ornamentů.
Trasa této silnice postupně téměř zanikla důlní činností a výstavbou nových železnic a silnic ve II. polovině 20. století. I přes Želénky dnes vede ve zcela jiné stopě, což most pravděpodobně zachránilo. Nedávno byl vyčištěn a opraven.

most
     Teplice  (TP)