Hrady.cz
Replika kostela z let 1723–28, postavená při stěhování Zabrušan, které proběhlo v letech 1906–10 kvůli těžbě hnědého uhlí. Na nové stavbě byly využity architektonické články původního objektu, částečně bylo přeneseno i vnitřní zařízení.
Kostel od jihovýchodu

Kostel svatých Šimona a Judy v Zabrušanech

Graficke pismenko Existenci kostela v Zabrušanech dokládá údaj o zdejší plebánii z roku 1384. Vzhled a stavební vývoj původního kostela není znám. V letech 1723–28 ho nahradila barokní novostavba. Ta dominovala obci až do počátku 20. století. Od roku 1906 byla celá obec postupně demolována, aby uvolnila prostor pro povrchový uhelný důl Hermann. Nové Zabrušany byly na náklad těžařů postaveny o několik set metrů severněji, pod valy někdejšího hradiště. Jako poslední objekt z původní obce byl roku 1910 demolován i barokní kostel. Obec si prosadila stavbu repliky kostela v nové poloze. Při jejím budování byly zřejmě využity architektonické a sochařské články ...
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4., Academia 1982 a Měchýř - Matějček: Černé miliony, Severočeské nakladatelství 1987, 17.1. 2011

Teplice  (TP)
    Zabrušany