Hrady.cz
Budova první české střední školy na Teplicku vznikla mezi l. 1921 (projekt L. Skřivánka) a 1927 (otevření) v pozoruhodných formách tzv. národního slohu inspirovaného kubismem. Svému účelu slouží s výjimkou období německého záboru pohraničí dodnes.
Hlavní budova od severovýchodu

České státní reformní reálné gymnasium v Duchcově

Graficke pismenko Od 70. let 19. století docházelo ke stěhování Čechů do pánevních oblastí Teplicka a Mostecka, kde nacházeli obživu v rozvíjejících se hnědouhelných dolech. I přes to, že v některých obcích tvořili již před I. světovou válkou většinu, přístup ke vzdělání v mateřském jazyce byl pro ně obtížný. Základní školství totiž za monarchie spadalo plně do kompetence obcí, jejichž zastupitelstva byla až do uzákonění rovného hlasovacího práva německá. České školy mohly proto vznikat jen jako soukromé, bez finanční účasti municipalit. Vzhledem k nízkému sociálnímu statutu většiny českých rodin v pohraničí, často zcela existenčně závislých na zaměstnavateli, který jim ...
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977, 18.1. 2011

Ing. Jan Bydžovský (1835–1921)
    Nad hlavním portálem gymnasijní budovy je umístěna pamětní deska a busta Ing. Jana Bydžovského, která připomíná jeho zásluhy o zřízení české školy v Duchcově. Rodištěm Jana Bydžovského byla obec Nevratice na Jičínsku. Z extrémně chudých poměrů se vlastní pílí vypracoval na významného odborníka na železniční a průmyslové stavby. Mezi díla, která pomáhal budovat, patřily železniční mosty v Děčíně (Česká severní dráha přes Labe), v Praze

Ivan Grisa, dle P. Koukal: Bydžovský Jan, na http://litvinovzaloha.sator.eu/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=698, 18.1. 2011

Teplice  (TP)
    Duchcov