Hrady.cz
Velký empírový dům v západním čele Zámeckého náměstí byl postaven roku 1824 Antonem Richterem na místě dvou starších objektů. Fungoval zde luxusní lázeňský hotel až do období po II. světové válce. Poté zchátral, po roce 1986 velká rekonstrukce, při které byla zachována obě původní průčelí.
Střední risalit hlavního průčelí
© Ivan Grisa 04/2011
Graficke pismenko Hotel Prince de Ligne v Teplicích: v západním čele Zámeckého náměstí byl roku 1824 na místě dvou starších objektů (Zlatá trojka, U Tří bažantů) postaven rozlehlý empírový dům, který sloužil jako luxusní lázeňský hotel. Hostil mimo jiné i schůzku panovníků Rakouska, Ruska a Pruska roku 1835. Hotel nese jméno po tchánovi tehdejšího majorátního pána Jana Nepomuka Clary-Aldringena, Charlesi-Josephu de Lamoral, 7. knížeti de Ligne. Svému účelu sloužil objekt do období po II. světové válce. Poté byl využíván k různým nevhodným účelům. Zanedbávání údržby vedlo až k úplnému zchátrání. Roku 1986 začala jeho rekonstrukce, při které byla zachována prakticky jen průčelí do náměstí a boční ulice. Od počátku 90. let funguje opět jako hotel.
Ivan Grisa, dle M. Lejsková-Matyášová: Teplice v době klasicismu, Okresní vlastivědné museum Teplice, 1972 a http://www.princedeligne.cz/historie, 13.5. 2011

historie

Charles Joseph Lamoral, sedmý kníže de Ligne (23. 5. 1735 – 13. 12. 1814), pozdější tchán majitele teplického panství, knížete Jana Nepomuka Clary-Aldringen, se narodil ve staré flanderské šlechtické rodině. Celý život zasvětil především vojenské kariéře ve službách habsburské monarchie, k níž jeho vlast jako Rakouské Nizozemí tehdy náležela. Účastnil se bitev Sedmileté války, velel také proslulému pluku holobrádků v bitvě u Kolína a stal se

Teplice  (TP)
    Teplice