Hrady.cz
Kostel sv. Petra a Pavla v Hořešovicích byl původně postaven jako gotický ve 14. století, roku 1717 byl barokně přestavěn a na počátku 20. století byl opraven. Kostel je jednolodní, obdélný, plochostropý, presbytář na východní straně je zaklenut valenou klenbou
© Prudký Martin, 01/2011
Vesnice Hořešovice stojí nedaleko silnice z Prahy do Mostu, severozápadně od Slaného. Kostel se nachází východně od návsi.
Prudký Martin , 7.1. 2011

historie

Ves Hořešovice je, podle nepříliš věrohodné listiny, připomínaná roku 1227, kdy odtud pobíral svatojiřský klášter na Pražském hradě desátek. O necelé čtvrtstoletí později se podle vsi psal Heřman z Hořešovic a jeho potomci zde byli usazeni ještě ve 14. století. V této době pravděpodobně vznikl zdejší gotický kostel. Jeho dnešní podoba je však barokní z roku 1717. Poslední úpravy byly provedeny na počátku dvacátého století, roku 1905.
    Prudký Martin podle Umělecké památky Čech, 7.1. 2011

popis

Kostel je jednolodní, obdélný, plochostropý, zatímco presbytář na východní straně je zaklenut valenou klenbou. Západní průčelí je členěno dvojicí pilastrů a prolomeno obdélným portálem. Interiér chrámu Páně zdobí rámový oltář z roku 1697 a obrazy od velvarského malíře z roku 1721. Kostel obklopoval – jak bývalo zvykem – hřbitov, z něhož se dodnes dochovala pouze zeď.