Hrady.cz
Větrný mlýn německého typu byl původně postaven r. 1833 v obci Sádek. Později byl převezen. Do 2. sv. války mlel mouku, do r. 1954 šrotoval. V 60. l. vznikla expozice sekernického a hospodářského nářadí. Větrné kolo s rozpětím 16 m je největší u nás.
© Luděk Pitter 10/2004
Graficke pismenko Obec Choltice leží nedaleko Opavy. Vlastní mlýn stojí v jihozápadní části obce na oploceném pozemku. Jedná se o otočný mlýn německého typu.
Podle informační tabule umístěné na mlýnu, je mlýn 12,5 m vysoký s půdorysem 5,9 x 6,4 m. Lopaty mají rozpětí 16m a a plocha jedné lopaty (křídla) je 12 m2. Sedlová střecha je krytá šindelem.
Dnes je mlýn stále veden mezi kulturními památkami, ale jako muzeum již nefunguje.
9.10. 2004

historie

Mlýn byl původně postaven v nedaleké obci Sádek, kde stál až do roku 1833. Do Choltic byl převezen roku 1788. Větřák mlel na mouku do druhé světové války a po té již jen šrotoval až do roku 1954. Mlýn byl opravován v roce 1954 a v roce 1969, kdy byl oplocen. Jednalo se o první veřejně přístupný větrný mlýn v Čechách.

mlýn
    větrný