Hrady.cz
Panský pivovar nedaleko zámku byl založen v 16. století, snad za Pertolda z Lipé někdy mezi lety 1522–1561. První písemná zmínka je roku 1562. Pivo se v něm vařilo do počátku 20. století. Poté sloužil jako hostinec a byty, dnes ve zchátralém stavu.
budova bývalého pivovaru
© Milan Caha 08/2010
Graficke pismenko Panský pivovar nedaleko zámku byl založen v 16. století, pravděpodobně za Pertolda z Lipé někdy mezi lety 1522–1561. První písemná zmínka o něm je roku 1562, kdy jej Pertold z Lipé prodává jako součást celého panství Janu Staršímu ze Žerotína. V 19. století byl pivovar pronajímán a roku 1899 si jej i se sladovnu pronajala akciová společnost Moravia z Brna, která i přes značnou oblibu rosického piva provoz po několika letech zastavila. Posledním sládkem byl Bedřich Barth. V budově starého pivovaru byl zřízen nakrátko výčep a zbytek pivovaru byl postupně likvidován. Zachována zůstala pouze přední budova, kde bydlelo ve 20. letech 20. ...

technická památka
     Brno-venkov  (BO)
    Rosice
    Další technické památky
    V okolí 15km nebylo nalezeno nic, zkuste se podívat na mapu třeba bude něco jen o kousek dál.

Rosice

města Rosice.
    HistorieRosice jsou poprvé doloženy ve 13. století. Městečkem byly asi od r. 1409, na město byly povýšeny císařským rozhodnutím z 20. září 1907. Znak dostaly Rosice jako městečko od krále Ferdinanda I. dne 23. února 1535, a to s obrazem štiky, malované prvotně nakoso na štítě, později vodorovně plovoucí. Znamení bylo památkou vrchnosti Hechtů z Rosic (1319 – 1459), jejichž erb měly Rosice asi už před r. 1535 na pečeti. Totéž znamení bylo městu znovu dáno po jeho novém povýšení privilegiem Františka Josefa I. z 25. října 1907.