Hrady.cz
Větrný mlýn z roku 1840. Plně funkční do roku 1945. V roce 2001 provedena oprava podlah a šindelové střechy.
© Luděk Pitter 12/2004
Graficke pismenko Chátrající mlýn stojí v místě, kde se silnice z Horních Životic napojuje na silnici I. třídy č. 11. V lokalitě mezi Horními Životicemi a Horním Benešovem stávaly čtyři větrné mlýny. Dnes již zde najdete pouze jeden, který je často nesprávně přiřazován k Hornímu Beneševu. Mlýn stojí v oplocené soukromé zahradě a v jeho těsné blízkosti jsou vzrostlé stromy, které jej v létě zakrývají.
Jedná se o mlýn německého typu stojící v bývalé osadě Františkov (Franzberg). Je dvoupatrový, čtvercového půdorysu, se zbytky vstupní pavláčky již bez dřevěných schodů. Střecha má šindelovou krytinu. Mlýn je dnes bez větrného kola. Zbytky větrného kola leží několik metrů od větráku. Mlýn je stále kulturní památkou.
10.12. 2004

historie

Větrný mlýn je z roku 1840 a až do roku 1945 byl funkční. O historii mlýna nejsou žádné podrobnější informace. Podle fotografií měl mlýn ještě v roce 1958 větrné kolo. V roce 1964 byl již v žalostném stavu. V roce 2001 probíhala oprava podlah a šindelové střechy. Mlecí zařízení není funkční.
    Martin Janoška, Větrné mlýny v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri, 2003, 1. vydání, s. 87-88., 11.12. 2004

mlýn
    větrný