Hrady.cz
Barokní poutní kaple z roku 1708 na dominantním vrchu Chloumeček nad Mělníkem. Upravována 1803 a po požáru 1898. V posledních desetiletích slouží po adaptaci jako rekreační obydlí, ačkoli zůstává v majetku zdejšího římskokatolického proboštství.
Kaple od jihovýchodu

Kaple svatého Jana Nepomuckého na Chloumečku u Mělníka

Graficke pismenko Na dominantním vrchu Chloumeček východně od středověkého města Mělník byla roku 1708 postavena poutní kaple, zasvěcená tehdy ještě ne svatořečenému Janu Nepomuckému. Vrchol kopce byl v té souvislosti upraven zřízením terasové zdi. Kaple byla zřejmě dočasně zrušena za josefínských reforem, roku 1803 byla opravena a dál sloužila původnímu účelu. Roku 1898 vyhořela, znovu byla obnovena. Po roce 1945 zanikly tradiční poutě a kaple postupně zchátrala.
Pravděpodobně na přelomu 80. a 90. let 20. století byla stavba adaptována na soukromý rekreační objekt, nejdrastičtější dopady této akce (zejména hranolový komín) kryje okolní vzrostlá zeleň. Budova je vzhledem k využití nepřístupná, stále i s pozemkem náleží do majetku mělnického římskokatolického proboštství.
Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 3. díl, Libri 1998, 19.12. 2010