Horní Polubný
Větrný mlýn horského typu z lomového kamene byl vybudován nejspíše r. 1830, ale v provozu byl jen krátce. Činnost ukončil ještě v 1. polovině 19. stol. a později byl upraven na byty. Nízká stavba je nyní užívána k soukromým rekreačním účelům.
Nedokončený větrný mlýn Horní Polubný
Graficke pismenko Ves Horní Polubný, kde žije asi 160 obyvatel, je částí obce Kořenov, kterou prochází frekventovaná silnice I/10 v úseku Tanvald-Harrachov. Horní Polubný se nachází severně od této komunikace při vedlejší silnici do osady Jizerka. Nejbližší nádraží Kořenov na horské trati 036 je vzdáleno 2 km.
22.4. 2017

historie

Větrný mlýn se nachází přibližně 300 m severovýchodně od kostela sv. Jana Křtitele v Horním Polubném v nadmořské výšce 784 m, vlevo od silnice do osady Jizerka. Jako rok stavby mlýna holandského typu se uvádí rok 1830. V katastrální mapě z r. 1843 je mlýn uveden, ale neuvádí se již mezi činnými mlýny v písemném elaborátu stabilního katastru v první polovině 19. století. Archivní zprávy hovoří pouze o tom, že mlýn byl později upraven na byty

Jiří Špaček (s využitím různých webových stránek), 22.4. 2017