Hrady.cz
Viniční sloup z tvrdého žehrovického pískovce s hranolovitým podstavcem a korintskou hlavicí, se sochou sv. Václava z r. 1676 od barokního sochaře Jana Jiřího Bendla. Původně stál před Staroměstskou mosteckou věží, přesunut byl v r. 1778 a 1847.
viniční sloup na Křižovnickém náměstí
© Milan Caha 12/2010
Graficke pismenko Viniční sloup vytvořil v roce 1676 sochař Jan Jiří Bendl se svoji dílnou. Sloup s hranolovitým podstavcem a s dříkem, obtočeným vinnou révou s hrozny je ukončen korintskou hlavicí. Na vrcholu je socha sv. Václava, patrona vinařů. Původně stával před vjezdem do Staroměstské mostecké věže; komplikoval však vstup na most a tak byl v roce 1778 přesunut stranou, k tehdejšímu strážnímu domku. V roce 1847 ho při úpravách Křížovnického náměstí přemístil kameník František Jedlička na místo, kde stojí dodnes – k jihovýchodnímu nároží křížovnického kostela sv. Františka. Sloup i plastika jsou vytesány z tvrdého nestejnozrnného žehrovického pískovce.
Milan Caha (zdroj: Václav Rybařík, Pražské kamenné sochy svatého Václava, dostupno elektronicky na http://www.revuekamen.cz), 18.12. 2010

socha, monument
    Praha 1-Staré Město