tvrz Bašnice

Bašněves
Pahorek tvrze se sklepem v jižní části vsi. Už r. 1318 se udává zeman Petr z Bašněvsi. Písemně je tvrz doložena od r. 1499 v majetku Jana Krupého z Pobluze. Při prodeji Vojtěcha z Pernštejna Zikmundovi ze Smiřic r. 1542, uvádí se tvrz jako pustá.
Pohled na pahorek tvrze
Graficke pismenko První zmínka o vsi Bašněves (později Bašnice) je z roku 1318, kdy patří zemanovi Petrovi z Bašněvsi. V průběhu 14. století patří Kulům z Bašnic a později Uzíkům z Bašnic. První zmínka o tvrzi je až z roku 1499, kdy majetkově rozdělené panství spolu s tvrzí spojuje Jan Krupý z Probluze a v roce 1521 prodává panství i s tvrzí Vojtěchovi z Pernštejna. Panství bylo spravováno z Chlumce a pří dalším prodeji v roce 1542 Zikmundovi ze Smiřic, se uvádí tvrz jako pustá.
Petr Nožička, čerpáno z:Kol. autorů: Encyklopedie českých tvrzí I, Argo Praha 1997, Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Východní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, 14.12. 2010

Jičín  (JC)
    Bašnice