Spanish Arch

Španělský oblouk, Galway
Původní součást středověkého městského opevnění města Galway z r. 1584, do kterého byly v 18. století proraženy oblouky pro snadnější přístup na přístavní hráz. V r. 1755 poškozen vlnou tsunami po zemětřesení v Lisabonu. Do r. 2006 sídlem městského muzea.
Spanish Arch přes řeku Corrib, v pozadí městské muzeum
Graficke pismenko Galway (irsky Gaillimh) je město v západoirské provincii Connacht a správní středisko stejnojmenného hrabství. Město se rozkládá na západním pobřeží Irska. Jedná se o čtvrté největší a nejrychleji rostoucí irské město. Počet jeho obyvatel činí asi 70 000.
13.7. 2017

historie

The Spanish Arch (španělský oblouk) byl postaven v roce 1584 jako rozšíření městských hradeb a zvýšení obranyschopnosti města. Prodloužení hradeb mělo především chránit galéry přivážející zboží do místního přístavu.V 18. století byly do hradební zdi vybourány oblouky, aby byl umožněn přístup na novou přístavní hráz. V roce 1755 byla zeď poničena 2 m vysokými tsunami, které vznikly jako důsledek zemětřesení v Lisabonu. Do roku 2006 zde bylo

Jan Ptáček (redakčně upraveno s využitím textů wikipedie), 9.12. 2010

Irsko