Hrady.cz
Kaple z roku 1865 postavena z veřejných sbírek na základě odkazu děkana Matouše Nikodéma vedle původní kapličky u svákovského pramene. V roce 1900 přistavěna zvonice. V oltáři od Břetislava Kafky byl vložen obraz Panny Marie Bolestné.
kostelík zepředu
Graficke pismenko Mezi světovými válkami zřídil Okrašlovací spolek v okolí kaple vycházkové stezky a doplnil je lavičkami. Pod ostrožnou u původního vstupu do starověkého hradiště postavil malý altán s posezením. V roce 2010 byla obnovena úvozová cesta ke kapli.
Turistické infocedule, 28.11. 2010

Vznik
    V roce 1862 soběslavské zastupitelstvo rozhodlo, že na suchém místě vedle původní kapličky u svákovského pramene vybuduje nový kostelík. Z veřejných sbírek, odkazu soběslavského děkana Matouše Nikodéma a příspěvků obce Nedvědice, Rybová Lhota, Klenovice a Zvěrotice byla výstavba za purkmistrování Jana Mrázka zahájena. Roku 1865 byl položen základní kámen. Do kamene byla vytesána prohlubeň a do ní vložena plechová skříňka se zakládací listinou a

Zázračný sákovský pramen
    Uprostřed lesního porostu vyvěrá na povrch země svákovský pramen. Lidé odpradávna považovali jeho vodu za zázračnou a léčivou. Podle pověsti v 18. století vyhořela ve Vescích zemědělská usedlost. Opravu stavení prováděl tesař z Nedvědic, který při pobíjení střechy oslepl. Ve spánku dostal vnuknutí. Měl jít do nedalekého lesa a u studánky poprosit Pannu Marii o přímluvu a vodou si vymýt oči. Tesař tak učinil. Voda ze svákovského pramene navrátila

Tábor  (TA)
    Soběslav