Hrady.cz
Bývalý větrný mlýn byl postaven r. 1846 a fungoval jako větrný do r. 1879, kdy mu vichřice rozlámala větrné kolo. Poté byl stárkem Antonínem Vydrou upraven na parní pohon. Po dvou požárech na přel. 19. a 20. stol. upraven na pohon elektřinou, takto fungoval v l. 1928–40. Od r. 1960 slouží k bydlení.
Bývalý větrný mlýn Donín
Graficke pismenko Bývalý větrný mlýn se nachází na soukromém oploceném pozemku. Jeho budova je využívána k rekreačním účelům. Z jedné strany je přistavěno hospodářské stavení. Dobře je viditelná nadstavba, která vznikla pravděpodobně pro rozšíření obytných prostor.
28.5. 2002

historie

V Doníně stojí bývalý větrný mlýn holandského typu. Byl postaven r. 1846 a jako větrný mlýn fungoval do r. 1879, kdy vichřice polámala větrné kolo. Tehdejší stárek Antonín Vydra namísto opravy kola postavil u boku budovy vysoký cihlový komín a celé mlecí zařízení upravil na parní pohon. Díky této úpravě byl mlýn mnohem výkonnější. Na přel. 19. a 20. stol. mlýn dvakrát vyhořel. Po druhém požáru mlynář zařízení rozprodal a mlýn byl později upraven

Čerpáno z: Větrné mlýny v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, 27.9. 2011

pověsti

Od Krušných hor ku Praze táhli r. 1257 náboženští bludaři - flagelanti (mrskači), kteří v náboženském zanícení těla svá bičovali až do krve. Když přijeli k toužetínské tvrzi, svolal kněz minorita Lainbertus domácí lid, který se vrhl na mrskače a ubil je. Dnes na místě, kde těla flagellantů dávno ztrouchnivěla, stojí boží muka - zpustlý kříž. Je to v křižovatce nad vsí Donínem. U samoty Větrníku, kde stávala toužetínská šibenice. (podle Fr. Broda)

sebrané pověsti podle lidových vyprávění, 21.8. 2005