Hrady.cz
Na místě staršího kostela byl roku 1716 postaven nový barokní kostel. Roku 1821 byla v západním průčelí přistavěna věž. Kostel je značně zchátralý, i když počátkem 21. století dostal alespoň novou střechu.
Kostel Zvěstování Panny Marie v Úlibicích
Pohled na kostel od severovýchodu
© Pavel Vítek 09/2010
Graficke pismenko Obec Úlibice leží asi 6 km východně od Jičína. Prochází zde hlavní silnice vedoucí z Jičína do Hradce Králové. Kostel Zvěstování Panny Marie leží v centru obce u hlavní silnice na malém návrší nad Úlibickým potokem.

historie

První písemná zmínka o obci Úlibice pochází z roku 1355, kdy je zdokumentováno přifaření osady Řeheč k Úlibicím. Znamená to, že v té době již v Úlibicích stál kostel. Původní kostel byl ale pro špatný stav stržen a roku 1716 na jeho místě postaven kostel nový, v barokním stylu.

popis

Kostel Zvěstování Panny Marie je jednolodní obdélná stavba s půlkruhově uzavřeným presbytářem se sakristií. Kostel byl opravován v roce 1821, kdy byla přistavěna věž v západním průčelí kostela a v chrámové lodi postaven nový strop. Současná podoba kostela pochází právě z doby této přestavby. Zařízení kostela je původní z doby výstavby nového kostela. V současné době je kostel v Úlibicích kostelem filiálním, patřící pod farnost Železnice.

Jičín  (JC)
    Úlibice