Horní Štrampouch
Větrný mlýn holandského typu nechal postavit kolem roku 1822 markýz de Trasegnies, tehdejší majitel panství Žáky. Mlela se zde mouka, vyráběly kroupy, lisoval olej i šrotovalo obilí. Poslední zmínka pochází z roku 1873. V roce 1911 se uvádí již jako rozpadlý.
celkový pohled
Graficke pismenko Zbytky větrného mlýna holandského typu můžeme najít na vyvýšenině asi 600 m severně od středu vsi Horní Štrampouch v nadmořské výšce 335 m. Bohužel střecha ani mlecí mechanismus se nedochovaly. Zbyly pouze obvodové zdi. Markýz de Trasegnies, tehdejší majitel panství Žáky, nechal postavit okolo roku 1822 větrný mlýn holandského typu, patrně na základě zkušeností s mlýny ze své bývalé vlasti – Holandska. Nechal vypracovat netradiční návrh na mlýn uprostřed staveb ve tvaru písmene T, ovšem není prokázáno, že toto stavební uspořádání bylo realizováno, jelikož i nejstarší fotografie ukazují pouze na samostatnou obytnou stavbu přiléhající k mlýnu. Dle dochovaných pramenů ...
podle webových stránek Povětrník - web větrných mlýnů, 3.1. 2011

mlýn